LTH-image

Reglering av industriella processer / Control of Industrial Processes

Kursen Reglering av industriella processer vänder sig till dig om arbetar inom processindustrin och som kommer i kontakt med reglerteknik.

Kursen, som är på två och en halv dag, innehåller både teoretiska och praktiska inslag. De teoretiska inslagen kommer även de att hållas på en praktisk nivå som inte förutsätter matematik över gymnasienivå.

I kursen beskriver vi den fysiska och den kemiska processen, och går igenom olika skäl till varför man vill reglera processen och hur detta kan göras. Vi talar om givare, styrdon och regulatorer. Den vanligaste regulatorn i industrin är PID-regulatorn, varför vi tittar specifikt på hur denna regulator fungerar samt vilka praktiska inställningsmetoder som finns. Vi diskuterar även de vanligaste reglerstrategierna för att koppla ihop PID-regulatorer och andra funktioner för att på så sätt kunna reglera större processavsnitt. I kursen tar vi även upp de vanligaste problemen och utmaningarna som man stöter på då man vill reglera en process, och vi diskuterar hur man kan förhålla sig till dessa. Under hela kursen kommer vi att varva teori, diskussioner och laborationer.

I kursen kommer teoriavsnitt att varvas med praktiska övningar på en laborationsprocess.

  1. Förmiddag: Information och inledning. Den enkla reglerkretsen. Processmodeller. Stegsvarsanalys.
    Eftermiddag:PID-regulatorns funktion. Inställningsmetoder. Lambdametoden. AMIGO-metoden.
  2. Förmiddag:Fortsättning på inställningsmetoder. Varianter av PID-regulatorn, Integratoruppvridning, Filtrering. Automatinställning.
    Problem: Olinjär dynamik, ventilproblem (glapp, friktion), störningar, filtrering, diagnos.
    Eftermiddag: Parameterstyrning, kaskadreglering, framkoppling
  3. Förmiddag: Kvotreglering, spit-range- och mid-range-reglering, adaptiv reglering. Diskussion av större exempel. Avslutning.